Hamertenen

Inleiding

Bij hamertenen bestaat er een scheefstand van de teentjes waarbij het middelste kootje naar boven komt en de tip van de teen naar beneden.

Oorzaken

Er zijn verschillende redenen waarom hamertenen ontstaan. Meestal is het een combinatie van verscheidene factoren.

Een van de voornaamste oorzaken is de doorzakking van de voorvoet. Dit is hoofdzakelijk genetisch bepaald.

Door een hallux valgus kan er druk ontstaan op de kleinere tenen waardoor tevens hamertenen ontstaan.

Hamertenen komen vaak in combinatie met veralgemeende ontsteking aandoeningen als reumatoïde arthritis.

Symptomen

Door de stand afwijking van de tenen kan er overdruk ontstaan op de bovenzijde van de teen of op de tip van de teen. Hierdoor kan er eeltvorming optreden of kunnen er zelfs wonden ontstaan.
Zeker bij patiënten met diabetes dient dit nauwkeurig opgevolgd te worden gezien deze mensen veel gevoeliger zijn aan infecties en een veel moeilijkere wondheling hebben.

Beeldvorming

Hamertenen kunnen via een simpel klinisch onderzoek vastgesteld worden.

Om eventuele begeleidende problemen vast te stellen kunnen standaard radiografische opnames nuttig zijn.

Behandeling

Uiteraard wordt eerst geprobeerd om de hamertenen te behandelen zonder operaties. Zo kunnen steunzolen, silicone teenhoesjes, aanpassing vanvschoeisel en pedicure of podoloog behandelingen de klachten sterk verbeteren. Jammer genoeg dringt er zich vaak toch een kleine operatieve ingreep op. Er bestaan verschillende mogelijke ingrepen: 

PIP plastie

Hierbij wordt een stuk van het gewricht in het midden van de teen weggehaald, zodat de teen kan rechtgezet worden.

PIP fusie

Hierbij wordt het gehele gewricht weggehaald en gefixeerd met een tijdelijk metalen pinnetje of een schroefje. Indeien een pinnetje gebruik wordt, blijft dit aan de tip van de teen uitsteken en dient dit na 5 tot 6 weken verwijderd te worden. Indien een schroefje gebruikt, zit dit helemaal verzonken in het bot en dient het ook meestal niet meer verwijderd te worden.

Pees transfer

Hierbij wordt een pees in de teen verlegd, zodat deze pees de teen terug recht brengt.

Beenderige correctie van een middenvoetsbeentje (Weil osteotomie)

Deze ingreep dient slecht zelden te worden toegepast wanneer de hamerteen ontwricht is of wanneer de hamerteen mede veroorzaakt wordt door een te lang middenvoetsbeentje.

Het type ingreep dat dient verricht te worden hangt af van de leeftijd en graad van afwijking van de teen. De ingreep wordt meestal verricht via het daghospitaal. Vaak kan de ingreep onder locale verdoving met 2 tot 3 prikken aan de basis van de teen. Bij grotere correcties kan soms een algemene verdoving nodig zijn.

Revalidatie

U moet er rekening mee houden dat het dragen van gesloten schoenen moeilijk zal zijn gedurende 3 tot 5 weken, afhankelijk van het type ingreep. Na de operatie kom er meestal een corrigerend verband rond de voorvoet gedurende 2 tot 6 weken. Het kan nodig zijn om het verband regelmatig te laten vervangen door een thuisverpleging. Eventuele pinnetjes die geplaatst werden, kunnen op de raadpleging zonder verdoving verwijderd worden. Dit gebeurt meestal na 5-6 weken.

Voet groep

Contact

Vragen over uw behandeling of een afspraak maken? Aarzel niet om ons te contacteren.

Uw opname

Heeft u vragen over uw opname? Kies het juiste ziekenhuis en lees meer.